Het is goed om de pagina’s op een website niet te lang te maken. Sterker nog; het is zelfs beter om langere teksten te splitsen in meerdere pagina’s en deze pagina’s via interne links aan elkaar te koppelen.
- Het splitsen van een langere pagina in twee of meer andere pagina’s heeft twee belangrijke voordelen: De nieuwe pagina’s bouwen hun eigen SEO-waarde op: zo zal de pagina die over het onderhoud van een product gaat haar eigen, unieke SEO-waarde creëren. Als deze specifieke informatie slechts onderdeel vormt van een pagina waarin ook nog andere onderwerpen worden beschreven dan zal de SEO-waarde hoe dan ook minder zijn.
- Bezoekers die alleen maar iets over onderhoud aan hun product zoeken worden op de langere pagina minder goed geholpen dan op de specifieke pagina. Zo zou je bijvoorbeeld niet snel een video over onderhoud aan het product op de algemene productpagina plaatsen maar juist wel op de pagina die specifiek over onderhoud gaat.
Vormgeven interne links
Als we dan verschillende pagina’s rondom specifieke onderwerpen maken dan is het natuurlijk essentieel dat we vanaf de ene pagina bezoekers via een interne link leiden naar die specifieke pagina waar zij mogelijk ook interesse in kunnen hebben. Het is belangrijk deze interne links op de goede manier vorm te geven. Als dit niet goed gebeurt is het risico groot dat bezoekers alsnog afhaken en vroegtijdig de website verlaten. Er zijn daarom 3 uitgangspunten waarmee je interne links goed kunt vormgeven.
De interne link dient specifiek te zijn
Voor de bezoeker dient alleen de link duidelijk te maken welk onderwerp op de pagina waar naar verwezen wordt aan bod gaat komen. Een link zoals “lees meer” of “klik hier voor meer info” geeft niets aan over de inhoud die na het klikken op die link getoond gaat worden. Bovendien indexeert Google deze links ook; hoe specifieker die link is, hoe hoger de kwaliteitswaarde die Google er aan zal geven. Dus “welk onderhoud heeft mijn apparaat nodig” is kwalitatief beter dan “klik hier”. De link zou zelfs zonder context nog begrijpelijk moeten zijn.
De interne link moet juist zijn
De tekst van de link moet inhoudelijk kloppen met de bestemmingspagina. Een verwijzing op de website van een reisbureau met de tekst “Boek nu deze reis” moet de pagina met het boekingsformulier opleveren. Maar als in plaats daarvan de contactpagina met een algemeen formulier wordt geopend dan zijn bezoekers teleurgesteld: dit is immers niet de pagina die zij voor ogen hadden bij het zien van de link. De link “Neem contact met ons op voor boekingen” had dan beter geweest.
De interne link dient beknopt te zijn
Als je de eerste twee uitgangspunten hebt meegenomen in het maken van een interne link dan dien je uiteindelijk nog mee te nemen dan een link beknopt moet zijn. Tegelijkertijd is er geen enkele technische beperking om links niet net zo lang te maken als je zelf wilt zolang de woorden in deze interne link ook echt kwalitatief bijdragen en nodig zijn voor de link.