>> Dit artikel maakt deel uit van de reeks Conversie Optimalisatie

Ik merk dat veel ondernemers het rendement van hun website niet of niet regelmatig vastleggen. Als we de website als een marketinginstrument zien dan is het redelijk om te veronderstellen dat het instrument bedoeld is om er uiteindelijk als organisatie beter van te worden. De website moet, kortom, bijdrage aan het bedrijfsresultaat en moet een onderdeel zijn van de marketingstrategie. De website heeft immers ook geld gekost, en kost waarschijnlijk elke maand nog geld. Dat is het toch ook goed om te weten wat de kosten / baten van de website zijn? Met andere woorden: wat gaan we als organisatie merken als de website 1 week op ‘zwart‘ gaat? Missen we dan bestellingen, nieuwe aanvragen, leads, reserveringen? Hoe belangrijk is de website eigenlijk en weten we eigenlijk wel concreet wat de website elke week oplevert? Hebben we onze marketingdoelen eigenlijk wel vertaald naar de website en met welk rendement moeten we tevreden zijn? En kunnen we dit rendement eigenlijk beïnvloeden?

Slechts 22% van de bedrijven tevreden met conversie op website

Uit een onderzoek van Econsultancy uit 2020 blijkt dat slechts 22% van de organisaties tevreden zijn met het huidige rendement van de website. In de praktijk kom ik vaak organisaties tegen die het huidige rendement eigenlijk niet of onvoldoende meten;

  • Er zijn wel bezoekers op de website maar deze leveren eigenlijk te weinig op (kijken en niet kopen)
  • Er zijn wel bezoekers op de website, producten worden in de winkelwagen gelegd maar vaak niet afgerekend (kijken, kopen, niet afrekenen)
  • De kosten van aantrekken van bezoekers (door bijvoorbeeld het adverteren met Google) zijn soms hoger dan het resultaat

Het laten ontwikkelen van een website is stap 1, veel ondernemers realiseren zich niet dat daarna stap 2 komt waarin we m.b.v. analyses en testen moeten proberen om het rendement verder te verhogen door:

Conversie Optimalisatie

gaat over de concrete doelen die je aan een website koppelt en waar je verwachtingen over uitspreekt. Vervolgens ga je na in hoeverre die verwachtingen worden behaald en welke knelpunten er in de website te vinden zijn die er de oorzaak van zijn dat die doelen niet of niet geheel behaald worden. Die knelpunten worden opgelost terwijl de doelen voortdurend gemeten worden.

Wat levert Conversie Optimalisatie op?

Het verkrijgen van bezoekers naar de website is kostbaar: er zijn veel inspanningen voor gedaan om bijvoorbeeld hoog in de Google zoekresultaten te komen of er wordt elke dag online geadverteerd. Die advertenties worden er niet goedkoper op en bovendien merk je direct dat het aantal bezoekers daalt als de advertenties worden onderbroken.

Stel: je wilt 50% meer online verkopen genereren; op dit moment wordt de website door 10.000 bezoekers per maand bekeken en 2% van de bezoekers plaatst een bestelling. Het is in de meeste gevallen veel voordeliger om met een conversie specialist te proberen het percentage kopers van 2 naar 3 procent te laten stijgen dan om 5.000 extra bezoekers naar de website aan te trekken.

Bovendien zijn de verbeteringen door conversie optimalisatie van structurele aard en vragen daarna geen maandelijks terugkerende investeringen zoals een advertentieprogramma.

Verhoog het rendement van je website

Wil je ook aan de slag en er voor zorgen dat het rendement van de website omhoog gaat? Je vindt op mijn website een aantal artikelen die je op weg gaan helpen:

  1. Wat is Conversie Optimalisatie?
  2. Hoe moet je starten met Conversie Optimalisatie?
  3. Wat zijn A/B tests en hoe moet je deze inrichten?
  4. Aan welke eisen moet je voldoen om conversiegerichte pagina’s te maken?
  5. Hoe maak je landingspagina’s die maximaal presteren?
  6. Conversie Optimalisatie tips voor webshops
  7. Ontwerpen van fantastische CTA’s (“buttons” of “knoppen” op een website)

Hulp nodig?

Elke maandagmorgen van 9 tot 10 gratis spreekuur! Bel mij en leg jouw vraag voor of stuur jouw URL alvast door via Whatsapp!